Сергей Скрипал Великобритания отровен вещество разузнавач, шпионин

САЩ подготвя да наложи втория пакет със санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

Вторият пакет от американски санкции срещу Русия във връзка със случая „Скрипал“ бе подготвен и изпратен на държавния секретар и президента на САЩ. Решението за налагането им ще бъде взето въз основа на цялостната „руска стратегия“ на американската администрация, заяви заместник държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън, цитиран от РИА Новости.

„Анализирахме тези санкции, подготвихме ги и ги изпратихме на държавния секретар и на президента. Мога да кажа, че това е част от по-широката руска стратегия“, каза Томпсън на заседанието на Сената, като отговори на въпроса защо санкциите са все още не са въведени.

В Солсбъри, на 4 март 2018 г., според британските власти, бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени, което предизвика голям международен скандал. Лондон вярва, че руската държава е замесена в отравянето на Скрипал с веществото „Новичок”. Същото мнение споделят и Съединените щати, които въведоха серия от санкции през август 2018 г. и обещаха да приемат втори пакет от ограничителни мерки, който досега не е приет.

Москва категорично отрича всякакво участие в събитията в Солсбъри. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че случаят „Скрипал” се разпада пред очите ни зарази липсата на доказателства за вината на Русия.

- реклама -