Ерусалим посолство САЩ Газа сблъсъци

САЩ откри посолството си в Ерусалим на фона на смъртоносни сблъсъци в Ивицата Газа

САЩ официално откри посолство на страната в Ерусалим.

Церемонията по преместването на посолството започна с химна на САЩ. Американският посланик в Израел Дейвид Фридеман изнесе реч и при споменаването на Доналд Тръмп всички ръкопляскаха. При споменаването на местоположението на посолството „Ерусалим, Израел” отново всички аплодираха.

Малко по-рано през деня кървави сблъсъци обхванаха Ивицата Газа, убивайки 37 палестинци. Стотици са ранените, като това се очертава най-кървавия ден от началото на протестите на 30 март.

Десетки хиляди се събраха близо до границата в знак на протест, малка група от хора започнаха да хвърлят камъни и да се доближават до оградата, а снайперисти от израелска страна откриха огън.

Палестинците искат Източен Ерусалим да е столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Ерусалим за своя „вечна и неделима столица“. Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан води делегацията, в която са и дъщерята на Тръм Иванка, както и нейният съпруг Джаред Къшнар, като и двамата имат високи постове в Белия дом. Около 800 човека присъстваха на церемонията.

Статутът на Ерусалим като столица на Израел беше потвърден от Доналд Тръмп през декември миналата година. Този акт доведе до вълна от протести в различни краища на света и най-вече в района на Близкия Изток.

„Днес откриваме посолството на САЩ в Ерусалим, Израел“, заяви посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е „прекрасен ден за Израел“.

Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.

„Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение“, каза Тръмп.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел“.

Говорителят на йорданското правителство Мохамед Момани осъди използването „на прекомерна сила от Израел срещу беззащитния палестински народ“ и определи станалото като престъпление.

Египет „категорично осъжда стрелбата на израелските окупационни сили по невъоръжени палестински цивилни“, заяви египетското външно министерство.
Египет и Йордания са двете единствени арабски държави, които са сключили официални дипломатически отношения с Израел. Египет подписа мирен договор с Израел през 1979 г., а Йордания – през 1994 г.

Заместник-генералният секретар на Арабската лига Саид Абу Али съобщи, че организацията ще заседава извънредно в сряда, за да обсъди прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит определи като „ясно нарушение на международното право“, предаде Франс прес.

Заседанието ще се състои „по искане на Палестина за обсъждане на начините да се реагира на незаконното решение на САЩ“, добави Абу Али.

- реклама -