изтребители
Художествен прототип на изтребител F-16-Block-70

САЩ официално предложи договор за споразумение за 8 изтребителя F-16 Block 70

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, съобщиха от посолството на САЩ.

В началото на април Държавният департамент одобри продажбата на изтребителите в сделка на стойност над 1,6 млрд. долара

По-късно американският посланик у нас Ерик Рубин заяви, че цента им ще бъде значително по-ниска от тавана, който бе гласуван от Конгреса. Министърът на отбраната Каракачанов също няколко пъти подчерта, че има поле за преговори по цената.

„Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания“, допълва още от посолството.

- реклама -