Белият дом територията

САЩ обявиха търговска война на ключови съюзници, ЕС предприема контрамерки

САЩ представиха план за въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико, съобщават световните агенции

Този ход срещу основни американски съюзници в развития свят може да доведе до пълномащабна търговска война.

Министърът на търговията Уилям Рос обяви, че ставката за стоманата ще е 25%, а за алуминия – 10%. Тя ще влезе в сила от полунощ американско време.

„Очакваме продължаване на преговорите, от една страна с Канада и Мексико и, от друга – с Европейския съюз, защото има други въпроси, които трябва да бъдат разрешени”, заяви Рос, цитиран от „Ройтерс”, като не стана ясно как митата могат да бъдат отменени.

САЩ са постигнали договорености за безмитен внос от Аржентина, Австралия и Бразилия.

Европейският съюз ще обяви в рамките на часове стъпките, с които ще реагира срещу тежките американски мита върху вноса на стомана и алуминий от блока, заяви в четвъртък шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

28-членният блок „ще обяви в следващите няколко часа мерки за противодействие“, каза Юнкер на конференция в Брюксел, след като Вашингтон заяви, че новите мита ще влязат в сила от сутринта в петък.

Френският финансов министър Бруно Ле Мар коментира, че ходът на Вашингтон е „неоправдан и опасен”. По думите му ЕС ще вземе „всички необходими мерки”, за да отговори на американските действия.

„Зависи от американските власти дали искат да влязат в търговска война с най-големия си партньор – Европа”, подчерта той.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер коментира, че при създалата се ситуация „ЕС няма друг избор, освен да защити бизнеса, работните места и интересите си“.

- реклама -