Джулиан Асандж

САЩ обвиняват Джулиан Асандж в информационно пиратство

На Джулиан Асандж в Съединените щати са били повдигнати обвинения в „информационно пиратство“, предадоха световните агенции, като се позовават на комюнике на министерството на правосъдието.

Според американската прокуратура основателят на разобличителния сайт „Уикилийкс“ е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация.

В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да „разбие“ през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация. „По време на заговора Манинг и Асандж са провели дискусии в реално време за предаването на поверителни документи от Манинг на Асандж. Дискусиите също показват, че Асандж е насърчавал активно Манинг да предостави повече информация“, се казва в комюникето.

Обвиненията са били повдигнати задочно още на 6 март миналата година, когато австралиецът се намираше в посолството на Еквадор във Великобритания, където по онова време бе получил убежище.

Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ

По-рано днес основателят на „Уикилийкс“ бе арестуван в Лондон, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил. Американското министерство на правосъдието потвърди, че Асандж е бил задържан заради искането да бъде екстрадиран в Съединените щати.

Челси Манинг, която по онова време е била мъж на име Брадли Манинг, преди да си смени пола, е имала достъп до компютри с поверителна информация във връзка със своите задължения като анализатор от военното разузнаване на САЩ, докато е служила в Ирак. През 2010 г. 31-годишната сега жена предала на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, чието публикуване хвърли Съединените щати в смут, припомня Франс прес.

През 2013 г. Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор, от които излежа седем (заедно с времето, прекарано в ареста), преди да бъде помилван от тогавашния президент на САЩ Барак Обама през 2017 г. Той междувременно бе започнал процедури по смяна на пола и малко след като бе освободен, официално стана жена на име Челси Манинг.

източник: БТА

- реклама -