САЩ обсъждат да дарят на България два изтребителя F-16

Американската администрация планира безплатно да предостави на българските въоръжени сили два изведени от експлоатация изтребители F-16, съобщава американското посолство в София, цитирано от РИА Новости.

Американската дипломатическа мисия от своя страна се позовава на помощник-държавния секретар по политическите и военните въпроси Кларк Купър, който в сряда посети две бази на българските ВВС.

Посолството заяви, че прехвърлянето на изведените от бой самолети в България ще стане след одобрението на тази инициатива в Конгреса на САЩ. Американските военни разчитат на българските си колеги да използват дарените самолети като помощно средство за обучение и общо запознаване с технологиите.

България е подписала договор със САЩ за закупуване на осем изтребителя F-16 Block 70 на стойност 1,26 млрд. долара. През септември бе съобщено, че София възнамерява допълнително да закупи още осем изтребителя F-16.

Съобщава се, че България ще получи първия изтребител до средата на 2023 г., още четири самолета ще бъдат доставени до края на тази година, а останалите през първото тримесечие на 2024 година. Самолетите трябва да са готови за използване в бойни условия не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.

- реклама -