полетите

САЩ няма да забранява внасянето на лаптопи в самолетите от Европа, засега

Засега няма да се забранява внасянето на по-големи от смартфон електронни устройства в пътническата кабина на самолетите, които пътуват към САЩ от Европа, предаде АФП.

Въпреки това, разширяване на забраната, която вече е в сила при полети от Близкия изток, все още е „на масата” сред предвижданите мерки, „ако нивото на заплаха го оправдава”. Това се казва в съобщение на държавния секретар на САЩ по вътрешната сигурност Джон Кели. То беше оповестено след телефонен разговор с еврокомисарите по вътрешните работи и транспорта Димитрис Аврамопулос и Виолета Булк.

В края на март влезе в сила забраната за лаптопи и таблети в ръчния багаж на полети от Турция и някои страни от Близкия Изток и Северна Африка до САЩ и Великобритания. Това стана ясно, след като американските и британски власти заявиха, че устройства, по-големи от смартфон, трябва да се оставят в багажното отделение. Като причина се посочваше, че има повишен риск от наличието на експлозиви, които могат да се контролират по електронен път.

Ветото от страна на Обединеното кралство важи за пътниците от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция

Лондонската забрана не е точно копие на американската. Тя не позволява внасянето на електроника по-голяма от мобилен телефон – включително лаптопи, камери и таблети, в пътническите кабини на самолетите излитащи от десет летища в осем държави. Тези устройства могат да бъдат пренасяни само в товарните отделения.

Забраната на САЩ бе наложена заради продължаващите притеснения на Вашингтон от терористични атентати, целещи се в граждански полети. Според ведомството не е изключено взривни устройства да бъдат скрити в различни предмети, носени от пътниците.

В списъка на американските власти са летищата „Кралица Алия“ в Йордания, международното летище в Кайро, летище „Ататюрк“ в Истанбул, саудитските летищата „Абдул Азиз“ в Джида и „Крал Халид“ в Рияд, летище „Хамад“ в Катар, международното летище в Кувейт, това в Казабланка, както и тези в Дубай и Абу Даби.

Авиационните експерти твърдят, че забраните може да намалят печалбите на самолетните компании. Това би довело до спад на пътниците, намаляване на удовлетвореността на клиентите и по-високи разходи, свързани с проверка на багажа.

- реклама -