Изтребители

САЩ няма да ни дадат новите изтребители на лизинг, но имаме пари да платим накуп

Най- вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за новите американски изтребители, но държавата ни може да си позволи да ги плати накуп. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за преговорите със САЩ за F-16.

„Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост можем. Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, каза министърът.

Каракачанов: Първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена

Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиера и министър на отбраната, цитиран от БНТ.

Пред депутатите той посочи, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България.

„Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, обясни той и уточни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ. „Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Каракачанов. Той обясни, че разговорите ще продължат и има възможност сумата да бъде свалена още от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета.

- реклама -