Турски поток

САЩ: Не ние, а ЕК накара България да спре проекта за Южен поток

САЩ нямаха никаква роля при вземането на решение за спирането на проекта за газопровода „Южен поток“. Това казва заместник-помощник на държавния секретар Мери Уорлик в интервю за сръбското издание „Политика“.

По настояване на ЕК

Мери Уорлик, която е бивш американски посланик в Сърбия и съпруга на Джеймс Уорлик – също бивш посланик на САЩ у нас, твърди, че решението за спирането е дошло от Европейската комисия. „Тя помоли България да спре изграждането на „Южен поток“, за да може той да отговаря на Третия енергиен пакет и правилата, които са валидни в ЕС“, твърди висшия дипломат.

Уорлик подчертава, че зависимостта на Южна и Централна Европа от един източник на природен газ е видима. По тази причина е необходимо да бъдат направени промени – да има различни източници, посоки и начини на снабдяване.

„В момент, когато Сърбия получава газ само от една посока през Украйна приоритет на страната трябва да бъде свързването й с български газопровод. Трябва да се разглежда възможността за получаването на втечнен природен газ от Америка и Австралия. Алтернатива на газовите доставки са ВЕИ“, подчертава многократно Мери Уорлик.

Не може да се говори за рестарт

На въпроса дали е реално да се говори за съживяване на „Южен поток“ американският заместник-помощник държавен секретар казва следното: „Когато говорим по този въпрос, той обхваща изграждането на повече нови газопроводи в Европа. Въпросът е дали те наистина отговарят на нуждите за диверсификация. Всеки нов газопровод означава нова инфраструктура и изисква много пари. Ние не вярваме, че „Южен поток“, „Турски поток“ или „Северен поток“ ще направят това.“

Подчертавайки, че САЩ разбират, че руската газ е много важна за Европа и потребителите зависят от нея, Уорлик изтъква, че е по-добре да се обсъждат газопроводи, които не са достатъчно използвани и вече съществуват, вместо да изграждат нови.

- реклама -