сн. БГНЕС

САЩ наложиха санкции на Турция заради купуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400. „Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Няколко други турски служители в отбраната – Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Йишит също попадат под санкции за ролята си в покупката на С-400.

Незабавен отговор дойде от турското външно министерство, осъждайки решението, като напомня за несправедливата позиция на САЩ по време на процеса на закупуване на С-400.

„Обстоятелствата, които накараха Турция да закупи ракетите С-400, са много добре известни на всички. В това отношение президентът Тръмп също е изразявал многократно законността на действията на Турция преди“, се казва в изявлението на външното министерство, което отхвърля санкциите.

Подчертавайки неоснователността на твърдението на САЩ, че ракетите С-400 не са съвместими със системите на НАТО, в изявлението се изразява позицията, че Турция многократно е предлагала да сформира техническа работна група към НАТО, която да се справи обективно с проблема и въпреки това не са предприети стъпки по въпроса.

„Предпочитанието на САЩ да отхвърлят предложението ни за решаване на въпроса чрез дипломация и вместо това да наложат едностранни санкции е необясним акт“, продължи изявлението и подчертава: „Турция ще предприеме необходимите стъпки срещу този ход, който очевидно ще навреди на двустранните връзки. „

Изявлението също така призова Щатите да отстъпят и да преоценят решението си в съюзнически дух.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.

- реклама -