Новичок Скрипал отравяне руснаци

САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал“

Съединените щати въвеждат втори пакет санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“, тъй като Москва, според тях, не е предоставила необходимите гаранции съгласно американското законодателство, заяви висш ръководител на американската администрация.

„След първия пакет санкции в отговор на използването от Русия на Новичок при опит за покушение над частно лице в Обединеното кралство, Русия не предостави гаранциите, изискани от американското законодателство, така че въвеждаме втори пакет санкции„, заяви официален представител.

По-рано Политико, позовавайки се на два източника в администрацията на САЩ, съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал указ за въвеждане на втори пакет санкции срещу Русия във връзка със случая с отравяне на бившия служител на ГРУ, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В средата на май заместник държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън съобщи, че вторият пакет от санкции срещу Русия във връзка с така нареченото дело „Скрипал“ е подготвен и изпратен до държавния секретар и президента на страната.

В английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. според британските власти бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени, което предизвика голям международен скандал. Лондон смята, че руската държава е замесена в отравянето на Скрипал с веществото А234, Москва категорично отрича това. Руският министър на външните работи Сергей Лавров през май 2018 г. заяви, че делото на Скрипал се разпада поради липсата на каквито и да било доказателства за вината на Русия.

Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство, каза по-рано, че около 60 дипломатически ноти са изпратени до Министерството на външните работи по случая „Скрипал“ с искане да се даде достъп на Русия до разследването, като и за правна помощ и предложения за сътрудничество, включително за съвместно разследване, но британските власти не са отговорили.

- реклама -