САЩ ликвидираха един от най-търсените терористи

Американският президент Доналд Тръмп потвърди елиминирането на терориста от екстремистката мрежа на Ал Кайда Джамал Ал Бадауи, организирал нападението срещу американския миноносец „Коул“ през 2000 г.

„Нашата работа срещу Ал Кайда продължава. Никога няма да прекратим борбата срещу радикалния ислямистки тероризъм”, пише Тръмп в Туитър.

В петък Си Ен Ен, позовавайки се на източник в американската администрация съобщи, че ал Бадауи е елиминиран в Йемен от американски дрон.

В резултат на удар по американския кораб в пристанището на Йемен Аден през октомври 2000 г., 17 американски моряци бяха убити, а други 40 бяха ранени. Американските власти стигнаха до заключението, че един от организаторите на нападението е ал Бадауи и му повдигнаха обвинения задочно.

През декември 2000 г. Ал Бадауи бе арестуван от йеменските власти, но успя да избяга от затвора. Впоследствие отново беше заловен. През 2004 г. съдът в Йемен осъди терориста на смърт за нападение срещу боен кораб, но той отново успя да избяга. През 2007 г. ал Бадауи доброволно се предаде на властите на Йемен, след което бе освободен в замяна на задължението да се откаже от дейностите на Ал Кайда.

Ал Бадауи беше включен в списъка на ФБР с най-търсените лица, замесени в тероризъм. Американското правителство предложи награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста му.

- реклама -