ФИФА конгрес
Победителите от САЩ, Мексико и Канада

САЩ, Канада и Мексико приемат Мондиал 2026

Общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико спечели домакинството на Мондиал 2026-а. Световното първенство ще се проведе за втори път в САЩ, като първият бе през 1994-а. Тогава и нашият национален отбор записа най-доброто си представяне в историята – четвърто място. Мондиал 2026 ще е и исторически, защото на него ще участват 48 отбора. Те ще изиграят 80 мача, разпределени в 34 дни.

Мароко пак губи

Общата кандидатура на Северна Америка надделя над тази на Мароко. Това беше пети опит на страната от Африка да спечели домакинство на Световно първенство, всичките неуспешно. За Мароко гласуваха 65 федерации от всичките 203, които имаха право на глас. Един вот бе неутрален, всичите останали 67% от вота отидоха за Тройната коалиция.

Разпределение на градовете

САЩ има 10 града домакини, Канада и Мексико по три. САЩ предложиха 17 града, като седем от тях ще отпадна от финалния избор. От Канадска страна са Монреал, Торонто, Едмънтън, от мексиканска – Монтерей, Гуадалахара и Мексико Сити. Най-дългата дистанция е между Едмънтън и Мексико Сити – 4800 км. За сравение – в Русия тя е 3000 (между Калинград и Единбург), а в Бразилия беше 4500 км (Манаус – Порто Алегре).

Финалът ще е на MetLife Staduim в Ню Йорк, който има капацитет 84 953 зрители.

$ 11 милиарда печалба за ФИФА

Според предварителни прогнози на организаторите, финансовият оборот на турнира ще бъде $ 14 млрд. От тях чистата печалба на ФИФА ще е $ 11 млрд. За сравнение – от Мондиала в Русия печалбата ще е „скромните“ $ 4 млрд.

Участниците на Световното първенство в Катар през 2022 г. ще бъдат 32

Това стана ясно още на конгреса на ФИФА в Москва. Гласуване по тази точка нямаше, тъй като страните от Южна Америка оттеглиха предложението си за увеличение на броя на отборите на 48.

 

- реклама -