Мексико

САЩ изпращат над 5200 военни по границата с Мексико

Американската армия ще разположи повече от 5200 военнослужещи на границата с Мексико, включително въоръжени войници. Това предаде Ройтерс, като цитира високопоставен представител на Пентагона.

Мисля, че президентът даде ясно да се разбере, че сигурността на границата е национална сигурност, заяви началникът на Северното командване на САЩ ген. Терънс О’Шонеси на пресконференция във Вашингтон, предава БТА.

Стотици централноамерикански мигранти, следващи по стъпките многохилядния керван, който вече на мексиканска територия напредва към границата със САЩ, влязоха през изминалата нощ в Мексико от Гватемала, като прекосиха река Сучиате, предаде Асошиейтед прес.

Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, очевидно опитвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалския телевизионен канал Ноти7 поне един мигрант се е удавил.

На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени полицаи. При преминаването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна насилие, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по полицаите. Един мигрант почина от рана в главата, макар че причината не е установена.

Втората група, която е много по-малка от първата, която щурмува граничния мост в неделя, късно вчера се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето възнамерява днес да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико основният керван продължи да напредва към САЩ, докато Пентагонът обяви, че ще изпрати 5200 войници на действителна служба на границата с Мексико. Там вече са разположени повече от 2000 военни от Националната гвардия. Сега керванът наброява около 4000 души, но броят им постепенно се топи. По-рано тази година само около 200 души от керван от 1000 мигранти стигнаха до границата между Тихуана и Сан Диего.

Вътрешното министерство на Гватемала заяви, че полицаи са ранени, когато в неделя мигрантите си пробиха път през бариерите на гватемалската част на моста. Мексиканските власти заявиха, че мигрантите са атакували полицаите с камъни, стъклени бутилки и бомбички, когато щурмуваха портала на мексиканската страна и бяха отблъснати, а някои носели оръжие.

Мексиканският министър на вътрешните работи Алфонсо Наварете Прида изрази съжаление от „втория насилствен опит за щурм на границата“ и обвини мигрантите, че нарочно поставят отпред възрастни жени и деца, излагайки ги на риск да бъдат премазани.

Мексиканската правителствена Национална комисия по човешките права започна разследване на използването на хеликоптера, а вътрешното министерство съобщи, че двама хондурасци на възраст 17 и 22 години са арестувани вчера, след като единият се опитал да стреля по полицаи в град Инасио Сарагоса, близо до граничиня пункт Идалго. Неговият пистолет Глок засякъл и никой не е пострадал.

Мексиканските власти съобщиха, че са издали временни идентификационни номера на над 300 мигранти, които ще им позволят да останат и да работят в мексико. Общо 1895 са подали молба за статут на бежански статут в Мексико, а стотици са приели помощ за връщане в родината.

- реклама -