Huawei САЩ Гугъл забрана чипове, оборудване

САЩ издадоха 90-дневна отмяна на санкциите за Huawei

Само ден, след като отрязаха достъпа на Huawei до редица услуги на „Гугъл“, Съединените щати смекчиха някои от ограниченията срещу китайската компания.

Това съобщава „Ройтерс“.

Американското търговско министерство създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Huawei да поддържа съществуващите мрежи и да предлага актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Мярката ще е в сила 90 дни и се предприема за удобство на клиентите.

След изтичане на гратисния период, Министерството на търговията в САЩ ще прецени дали е необходимо удължаване. Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, все още няма право да купува американски части и компоненти. Правителството на САЩ обявиха, че са наложили ограничения заради участието на Huawei в дейности, противоречащи на националната сигурност.

Основателят на Хуауей Рен Женгфей се отнася снизходително към опитите на САЩ да блокират глобалните амбиции на компанията му, заявявайки, че САЩ подценяват силата на телекомуникационния гигант.

„Настоящата практика на американските политици подценява нашата сила“, каза Рен цитиран от АФП.

„5G мрежата на Хуауей абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G технологиите, другите няма да могат да се изравнят с Хуауей за две или три години“, каза той.

Рен пренебрегна решението на американските власти казвайки, че половината от чиповете, използвани в оборудването на компанията, идват от САЩ, а другата половина – от самата страна и компанията „не може да бъде изолирана“ от света.

„Американският 90-дневен временен лиценз няма много влияние върху нас, ние сме готови“, каза Рен.

„Можем също да направим същите чипове като американските чипове, но това не означава, че няма да ги купуваме“, каза той.

По-късно Рен заяви, че компанията му обсъжда с Гугъл как да се справи със забраната на САЩ компании да продават или прехвърлят американска технология на Хуауей.

Гугъл е „много отговорна компания“, заяви Рен и двете страни „обсъждат как да създадат план за реакция“.

Но анализаторите твърдят, че забраната заплашва оцеляването на компанията, тъй като тя силно разчита на американски компоненти.

Конфронтацията с Хуауей се развива от години, тъй като компанията бележи огромно предимство пред конкурентите в мобилната технология от следващо поколение 5G.

- реклама -