Гюлен дело съд Турция обвинение държавен преврат защита
Фетхуллах Гюлен

САЩ и Турция пред дипломатическа криза заради Фетуллах Гюлен

Турският премиер Бинали Йълдъръм заплаши, че страната му може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако американците не предадат Фетуллах Гюлен. Официална Анкара обвинява ислямския проповедник за вдъхновител на опита за държавен преврат.

Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks on repaired ties with Israel„САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законния режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности“, подчерта Йълдъръм.

Изказването на турския премиер идва в отговор на изявление на държавния секретар Джон Кери, който днес на обяд обяви в Брюскел, че Турция трябва да представи доказателства, а не само обвинения с които да подкрепи искането си за екстрация на Гюлен.

САЩ поискаха доказателства от Турция, че метежът е организиран от Гюлен

epa05430204 US Secretary of State John Kerry during a press conference with Federica Mogherini (not pictured) High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, after an informal breakfast ahead of a EU Foreign Affairs Council meeting in Brussels, Belgium, 18 July 2016. The meeting's agenda is expected to be topped by talks on Turkey, Syria, and the Middle East. EPA/LAURENT DUBRULE

Джон Кери: „Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“

В отовор Йълдъръм отбеляза, че ако Вашингтон, както и преди още иска доказателства за участието на Гюлен, тогава може да се преразгледат дружбата с тях.

ТУРЦИЯ В НАТО ПОД ВЪПРОС

Турция би могла да загуби своето членство в НАТО, ако не успее да спази принципите на демокрацията след опита за преврат в страната, пише в. „Индипендънт“ като цитира Джон Кери.

По време на съвместната си пресконференция с върховния представител по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, държавният секретар на САЩ призова правителството в Турция да спазва върховенството на закона. По думите му „НАТО също има изисквания, уважаващи демокрацията“.

Кой е Фетхуллах Гюлен, обвинен от турските власти за организатор на пуча?

Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.gulen

От 1999-та Гюлен e в доброволно изгнание в САЩ, щата Пенсилвания. От 2000 г. срещу него се води задочен процес в Турция по обвинение в опит за подкопаване на светската власт. През 2008 г. делото беше прекратено поради липса на доказателства.

 

 

- реклама -