талибани
сн. БГНЕС

САЩ и талибаните подписаха споразумение, слагащо край на 18 годишната война в Афганистан

Според споразумението САЩ и НАТО ще започнат незабавно изтеглянето на войските си от Афганистан, като това трябва да приключи в следващите 14 месеца.

Преди да се стигне до вътрешно афганистанските преговори, т.е. между талибаните и правителството в Кабул, САЩ и талибаните ще си разменят хиляди затворници.

Уточнено е, че вътрешноафганистанските преговори ще започнат на 10 март.

Американският държавен секретар Майк Помпео призова талибаните да „спазят обещанията си и да прекъснат връзките си с Ал Кайда“.

сн. БГНЕС

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, който е в Кабул, предупреди, че „САЩ няма да се поколебаят да анулират“ споразумението с талибаните, ако те го нарушат.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който присъства на подписването, бе посрещнат от катарските домакини, заедно с главния преговарящ на Вашингтон Залмай Халилзад.

Съоснователят на талибаните мула Барадар ръководи делегацията на въстаниците.

Талибаните забраниха всички атаки в деня на подписването на сделка със САЩ

Съобщението им дойде след частично спазвано седмично примирие между бойците, американските и афганистанските войски, през което имаше само изолирани сблъсъци.

„Тъй като днес се подписва сделката и нашите хора са щастливи и празнуват, ние спряхме всичките си военни операции в цялата страна“, заяви говорителят на талибаните Забихула Моджахид.

- реклама -