СС на ООН Сирия Дума химически оръжия САЩ РУсия

САЩ и Русия отхвърлиха декларациите си за използването на химически оръжия в Сирия

Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април.

Според постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя проектът на САЩ предполага няколко месеца за провеждане на проверката.

„Вие не искате да чуете, че в сирийския Дума не бяха открити следи от химическа атака“, подчерта руският дипломат.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската проекторезолюция, предлагаща създаването на механизъм за разследване на химическите оръжия в Сирия. Той не успя да събере необходимите 9 гласа.

 

Текстът бе подкрепен от 6 страни, докато 7 се обявиха против, 2 избраха да се въздържат. Руският проект оставяше на Съвета за сигурност последната дума да приеме или не изводите на разследването.

Три проекторезолюции за Сирия бяха гледани днес в  на ООН.

Русия внесе за разглеждане два текста за разследвания на предполагаеми химически атаки в Сирия. Единият е конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Другият призовава Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ да разследва твърденията за използване на химически оръжия в Дума. Третият е проекторезолюцията на САЩ.

Американският текст, предвиждаше създаването на нов „механизъм за независимо разследване на ООН“ за използването на химически оръжия в Сирия. Този нов следствен инструмент на ООН ще има първоначален мандат от една година с опция за удължаване, предаде Франс прес.

ООН няма орган за разследване на химически атаки в Сирия от края на 2017 г., когато мандатът на съвместната структура на ООН и ОЗХО не бе подновен заради няколко руски вета.

- реклама -