Сирия

САЩ и Русия обявиха план за примирие в Сирия

САЩ и Русия постигнаха съгласие за план, с който да се установи примирие в Сирия и да се поставят основите за мирен процес. Това обявиха американският държавен секретар Джон Кери и Сергей Лавров – външен министър на Русия. Срещата в Женева приключи късно снощи.

„САЩ и Русия обявяват за план, който се надяваме да спре страданията в Сирия и да осигури преход към политически процес“, посочи Кери.

След залез слънце в неделя

Това е времето, което бе договорено за прекратяване на военните действия – полунощ на 12 септември. Първоначално за 48 часа.

Планът предвижда в този час, сирийското правителство да преустанови своите мисии в определени райони, контролирани от опозицията. Седем дни след началото на примирието Русия и САЩ ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.

„САЩ и Русия призовават съвместно всички страни да поемат ангажимент за спиране на военните действия. Има ясен срок, от 00:00 часа 12 септември“, изтъкна  държавният секретар на САЩ. По думите му, ако прекратяването на огъня се задържи една седмица, двете страни ще предприемат координирани военни действия срещу терористите в Сирия.

„Авиациите на двете държави ще извършват съгласувани удари срещу терористите. Уточнихме районите, в които такива удари ще бъдат координирани. И в тези райони ще работят само въздушните сили на Русия и САЩ“, обяви руският външен министър Сергей Лавров.

По думите му Русия и САЩ са съгласували пет документа за Сирия, всички създаващи условия за възобновяване на политическия процес. Те обаче ще останат непублични заради чувствителността на информацията, поясни Лавров. „Не искаме тя попадне в ръцете на онези, които вероятно ще се опитат да провалят изпълнението на мерките, предвиждани както в рамките на хуманитарните доставки, така и в други части от нашите договорености“, обясни руският външен министър.

Приемат ли плана в Сирия?

САЩ и Русия призоваха за да бъде успешен плана и сирийската власт, и опозицията да се съобразят с него. От опозицията са отбелязали, че са готови да спазят плана, ако сирийското правителство „покаже, че е сериозно“.

От друга страна властта в Дамаск също е била информирана за споразумението и го е приела.

Прекратяването на военните действия изисква достъп до всички обсадени и трудни за достигане райони, включително Алепо, съобщи Джон Кери, уточнявайки, че това също така ще улесни доставянето на хуманитарна помощ в източната част на града.

Демилитаризирана зона

Според договорката, в най-кратки срокове трябва да бъде създадена демилитаризирана зона, за да бъдат възобновени там хуманитарните операции.

Кери посочи, че „процесът по разграничаване на действащите в Сирия терористични групировки ще се провежда под ръководството на експертен съвет, който ще действа и за спазването на прекратяването на огъня.“

Джон Кери благодари на Русия за работата по сирийското споразумение и получи ответна благодарност от Лавров.

Медиите, отразявали преговорния маратон  Женева, продължил над 13 часа бяха почерпени с пица от американците и с водка от Русия.

- реклама -