бустерна доза, ваксина САЩ, Румъния
сн. БГНЕС

САЩ и Румъния са поредните държави, одобрили прилагането на бустерна доза от ваксините

Още две държави в света одобриха прилагането на трета или „бустерна“ доза от ваксините срещу COVID-19.

Американската Агенция по храните и лекарствата одобри прилагането на подсилваща доза от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Байонтек“.

Тя ще се поставя на хората над 65-годишна възраст и на американци, при които има повишена опасност от тежко заболяване или чиято професия ги поставя в риск.

Подсилващата доза ще се прилага поне шест месеца след втората. Засега не е прието по-широко прилагане на подсилващата доза, включително за хората над 16-годишна възраст.

Консултантите на Агенцията са поискали да бъдат събрани още данни, но в бъдеще въпросът за подсилваща доза може да бъде преразгледан.

Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу COVID-19 от 28 септември, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от „Аджерпрес“.

Той уточни, че право на трета доза ще имат всички , които са получили втора доза от която и да е от ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ или „Астра Зенека“ преди повече от шест месеца.

„Подсилващата доза ще се дава само с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, независимо от първоначалната схема“, допълни премиерът. В Румъния са ваксинирани над 5 милиона души.

- реклама -