САЩ Мексико мигранти мита Тръмп

САЩ и Мексико се разбраха за миграцията, митата са отменени

Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали съгласие по въпроса за имиграцията и че митата, които той планираше да въведе в понеделник, са отменени, предадоха световните агенции.

Тръмп съобщи това в Туитър.

„САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са следователно отменени за неопределено време“, се казва в туита на президента.

Той допълва, че в скоро време ще бъдат публикувани детайли за сделката. Тръмп добави, че Мексико ще вземе „силни мерки, за да спре миграционния поток през страната по посока на южноамериканската граница“.

„Това ще позволи да се намали до голяма степен, или да се елиминира, незаконната имиграция, идваща от Мексико в САЩ“, допълни Тръмп.

Малко след това мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, който е във Вашингтон за преговорите за митата и за незаконната имиграция с американски представители, потвърди в Туитър, че няма да има мита в понеделник.

Той благодари на всички, които са помогнали да „се покаже величието на Мексико“.
Преговорите започнаха в началото на седмицата.

Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 процента върху всички стоки, идващи оттам. Прогресивно до 1 октомври митата трябваше да се увеличат до 25 процента.

В четвъртък мексиканските власти се ангажираха да засилят надзора по границата с Гватемала, като разположат 6000 членове на националната гвардия. Мексико замрази и банковите сметки на предполагаеми трафиканти на мигранти и върна стотици хондурасци в родината им. Властите на Мексико освен това блокираха кортеж от около 1200 мигранти, влезли в Мексико от Гватемала.

Източник: БТА

- реклама -