САЩ, Китай, мита, търговска война търговия

САЩ и Китай се споразумяха да спрат търговската си война

Доналд Тръмп и Си Дзинпин се споразумяха да замразят митата в опит да спрат ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света.

Това предадоха световните агенции.

След повече от два часа разговори между двамата лидери, от Белият дом обявиха, че увеличаването на митата от 10 до 25 процента, което трябваше да бъде въведено на 1 януари, ще бъде спряно, което ще даде възможност за интензивни преговори.

Споразумението, понижава температурата в конфликт, който разтревожи сериозно световните пазари.

Двамата лидери, които бяха в Буенос Айрес за форума на върха на страните от Г-20, нарекоха срещата между тях „изключително успешна“, се казва в изявление на Белия дом.

„Основното споразумение ефективно предотврати по-нататъшното разрастване на икономическите конфликти между двете страни и отвори ново пространство за печелившо сътрудничество“, каза китайският външен министър Ван И.

„Това е невероятна сделка“, каза Тръмп пред репортери на борда на президентския самолет, добавяйки, че ще има „невероятно положително въздействие“ върху американските фермери.

Съгласно споразумението Тръмп няма да увеличи митата върху вноса на китайски стоки от 1 януари догодина, а Си Дзинпин ще купува храна от САЩ.

„Китай ще купува огромни количества продукти от нас“, каза Тръмп след разговорите.

Според политическия консултант в Пекин Хуа По, „това беше рядка възможност за Китай“ да се възползва от усложнената позиция на американския президент след неуспехите на междинните избори.

- реклама -