САЩ и Китай подписаха първата фаза на търговската сделка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лиу Хе подписаха първата фаза на споразумението за решаване на двустранния търговски спор, предаде ТАСС. Церемонията се проведе в Белия дом.

Новата търговска сделка между САЩ и Китай ще допринесе, наред с други неща, за известно стабилизиране на международните отношения, убеден е Тръмп.

„В рамките на сделката девалвацията на китайската валута ще има определени строги ограничения“, подчерта още президентът.

Лорънс Кудлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом, заяви по-рано, че Съединените щати ще запазят митата върху редица стоки от Китай, за да гарантират, че Пекин ще спазва задълженията, очертани в първата фаза на търговското споразумение между страните.

Според търговската сделка Китай се съгласява да увеличи покупката на американски стоки с 200 милиарда долара повече, отколкото през 2017 година (преди избухването на търговската война), съобщава АФП. Условието трябва да се изпълни в рамките на 2 години. Това ще бъдат допълнителни 32 милиарда долара за американски селскостопански продукти и морски дарове, близо 78 милиарда долара за промишлени стоки като самолети, машини и стомана и 52 милиарда долара за енергийни продукти.

- реклама -