СЗО пандемия коронавирус

САЩ и 13 техни съюзници изразиха загриженост от доклада на СЗО за произхода на COVID-19

Съединените щати и 13 техни съюзници изразиха загриженост относно доклада на Световната здравна организация за произхода на COVID-19 и призоваха Китай да предостави „пълен достъп“ на експертите, съобщи АФП.

„Присъединяваме се към изразяване на споделени опасения относно неотдавна проведеното в СЗО проучване в Китай“, се казва в изявлението, публикувано от САЩ със съюзници, сред които Австралия, Великобритания, Канада, Япония и Южна Корея.

„Изключително важно е независимите експерти да имат пълен достъп до всички свързани данни за хора, животни и околна среда, изследвания и персонал, участващи в ранните етапи на огнището, свързани с определянето на начина на възникване на тази пандемия“, се казва в изявлението, без да се критикува изрично Китай .

„Споделяме тези опасения не само за да научим всичко, което можем, за произхода на тази пандемия, но и за да наложим път към навременен, прозрачен, основан на факти процес за следващата фаза на това проучване, както и за следващи здравни кризи“, посочват 14-те държави.

- реклама -