САЩ се готвят за голям ураган

Тропическата буря Харви прерасна в ураган, който заплашва да засегне американската петролна промишленост в Мексиканския залив, предадоха световните агенции.

Метеоролозите заявиха, че Харви ще бъде най-силният ураган, който ще връхлети континенталната част на САЩ от 12 години. При достигането си до сушата той ще бъде от категория 3.

Според прогнозите скоростта на вятъра може да достигне от 178 до 208 км/ч, когато ураганът достигне крайбрежието на щата Тексас в началото на уикенда, каза Националният център по ураганите на САЩ.

Ураганът може да причини тежки наводнения, а валежите е възможно да достигнат количество от 76 см.

Губернаторът на Тексас Грег Абът издаде обявление за бедствие в 30 окръга.

Населени места на пътя на урагана започнаха евакуация, а енергийни фирми затвориха рафинерии и крайбрежни петролни и газови платформи.

Компанията „Коноко Филипс“ заяви, че временно спира сондажите в находището „Игъл Форд“ и работата на пет платформи заради наближаващия ураган. Тя евакуира целия си несъществен персонал от района на находището и от крайбрежните си платформи в американската част на Мексиканския залив. Засега производството на петрол от двата района не е засегнато.

- реклама -