САЩ блокираха резолюция осъждаща действията на Израел в Газа

САЩ блокираха приемането на комюнике, съдържащо призив да се проведе независимо разследване на събитията в ивицата Газа, предаде АФП като се позова на дипломатически източници.

Според текста на проекта „СС на ООН изразява възмущението си и скърби във връзка с гибелта на палестински цивилни, осъществяващи правото си на мирна демонстрация“, както и „призовава за независимо и прозрачно разследване“ на събитията, при които израелските сили откриха огън по палестинците. Загинаха най-малко 52 души, пострадаха над 2 хиляди.

През последните седмици палестинската делегация многократно се обръщаше към Съвета за сигурност на ООН с молба да се намеси в ситуацията, но досега извънредни срещи във връзка със ставащото в региона не бяха проведени.

Силовите структури на Израел са в повишена готовност

Армията, спецслужбите и полицията на Израел са в състояние на повишена готовност във връзка със събитията в ивицата Газа, съобщи в понеделник в „Туитър“ премиерът Бенямин Нетаняху.

„Армията, Службата за обща сигурност на Израел (ШАБАК, контраразузнаването, бел.ТАСС) и полицията са поставени в режим на повишена готовност“, посочи премиерът. Той добави, че „решителните действия на армията и силите за сигурност са предотвратили нарушение на границите на Израел“ по време на масовите безредици в ивицата Газа в понеделник.„ Нетаняху съобщи още, че е провел в понеделник вечерта консултации по въпросите на сигурността с министрите на отбраната и вътрешната сигурност Авигдор Либерман и Гилад Ердан, както и с командването на армията и ръководството на специалните служби.

Десетки убити палестинци при протестите срещу хода на Тръмп в Израел

Очакваните протести срещу преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим предизвикаха кървав отговор от силите за сигурност на Израел. Израел и САЩ обвиниха ХАМАС, другите не са толкова категорични.

При клането загинаха над 50 души, от които 8 са деца под 16-годишна възраст.

Демонстрациите в понеделник бяха кулминацията на серията масови протести започнали на 30 март. Сега те бяха заради преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Австралия няма да мести посолството си в Израел

Правителството на Австралия няма да мести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, както направиха САЩ, съобщи премиерът Майкъл Търнбул пред журналисти във вторник.

Отговаряйки на молбата да коментира призива на бившия премиер Тони Абът „да последва примера на (президента на САЩ Доналд) Тръмп и да разгледа възможността за преместване на посолството в Западен Йерусалим, който вече почти 70 години е столица на Израел“, сегашния премиер каза „Не, нашето посолство ще си остане там, където се намира сега и ние нямаме никакви планове да го местим“.

„Австралия, както и много други страни, предполага, че запазването на дипломатическите представителства в Тел Авив в по-голяма степен е благоприятно за близкоизточния мирен процес“, поясни Търнбул.

- реклама -