САЩ благодари на българското правителство за позицията за Венецуела

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом Фиона Хил. Двамата разговаряха във Вашингтон.

Цветанов е в американската столица за участие в традиционната Молитвена закуска с президента на САЩ Доналд Тръмп.

По време на срещата си Хил и Цветанов са обсъдили различни аспекти на сигурността в региона. Това е втората среща помежду им в рамките на по-малко от три месеца. В хода на разговора е била изразена обща загриженост от повишаващото се напрежение в Черноморския басейн и по-специално Азовско море и Керченския пролив.

Фиона Хил е дала висока оценка за позицията на българското правителство около ситуацията във Венецуела, изразена по време на вчерашното заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя на България. Цветанов е изразил съжаление, че българските институции не са действали в пълен синхрон по този въпрос.

По време на срещата са обсъдени и въпроси, касаещи енергийната сигурност и диверсификацията на газови и петролни доставки до България. Американската страна е изразила подкрепа за газовия интерконектор между България и Гърция. Цветанов е уверил, че двете страни работят активно по този въпрос.

- реклама -