В САЩ беше публикувано писмо до Барак Обама от организатора на атентатите от 11 септември

Писмо на Халид Шейх Мохамед, смятан за главния организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., беше публикувано в САЩ.

Това съобщи вестник „Маями хералд“, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС. В писмото, адресирано до бившия президент Барак Обама, се отправят обвинения към Вашингтон и се обясняват причините за атентатите, съобщи БТА.

Според публикацията Мохамед е написал писмото още през януари 2015 г.

Но отначало ръководството на затвора в Гуантанамо отказвало да го изпрати до получателя му. През септември 2015 г. служебният адвокат на затворника подал молба за изпращане на писмото. Това станало на основание, че обвиняемият има право да се обръща с петиции към върховния главнокомандващ. След година съдия Джеймс Пол дал разрешение. Както посочва „Маями хералд“ -„практически в момента когато Обама вече е събирал багажа си в Белия дом“. Вестникът поискал писмото от адвокатите на Мохамед. И след още една установена от съда 30-дневен отсрочка го получил.

Пълният текст на 18-страничното писмо не е поместен

Но в публикацията има доста изразителни откъси. Мохамед се обръща към Обама като „главата на змията“ и президента „на страната на гнета и тиранията“. „По Вашите ръце все още не е засъхнала кръвта на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа“, посочва затворникът. По думите на адвокатите му той започнал да пише писмото през 2014 г. Това ставало по време на военната операция на Израел в ивицата Газа.

По отношение на събитията от 11 септември, показали уязвимостта на Америка и станали повратен момент в най-новата й история, Мохамед пише: „На 11 септември не ние започнахме война срещу вас. Това го направихте самите вие и вашите диктатори в нашата страна“. Според публикацията той привежда дълъг списък с военни интервенции на САЩ в чужбина „от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима“.

Мохамед заявява, че „никога няма да моли за милост“ американците, включително съда им и не го плаши възможността за доживотен затвор, нито смъртно наказание. „С радост ще остана сам в килията да моля Аллах до края на дните си и да се разкайвам за греховете си“, пише той. „А ако вашият съд ме осъди на смърт, с още по-голяма радост ще се срещна с Аллах и пророците, ще видя своите добри приятели, които вие несправедливо убивахте по цял свят, ще видя шейх Осама бин Ладен“.

Според вестника вчера се е очаквало писмото да бъде публикувано на сайта на Пентагона, но към момента на публикуването му в изданието, това не се е било случило.

- реклама -