Турция, избори, декларации,скандали
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Със скандали започна изборният ден в Турция

Една секция не е отворена тази сутрин в Турция, една пък след кратко забавяне все пак отвори, след смяна на председател на СИК в последния момент и за когото няма решение на ЦИК.

Има наблюдатели на политически сили.

От рано сутринта има скандали дали лично или с помощ да се попълват декларациите за гласуване, съобщава БНТ.

Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите, съобщава БНР.

Очаква се днес вотът в южната ни съседка да бъде наблюдаван с повишено внимание заради резултатите от миналата неделя. Оказа се, че след отпадането на ограничението за разкриване на до 35 секции в страните от ЕС 40% от вота от чужбина беше за ДПС и Мустафа Карадайъ.

Това доведе до рязка промяна в позициите на едни от най-върлите защитници на промяната, например Мая Манолова и Ивайло Мирчев. И двамата дадоха заявки да наблюдават отблизо вота в Турция.

През последните два дни на ГКПП „Капитан Андреево“ имаше масови проверки на автобуси, влизащи у нас. От МВР съобщиха, че причината е митническа акция. Забавянето в обслужването обаче провокира Анкара, която изпрати втора дипломатическа нота на България.

В Турция броят на секциите за втория тур на президентските избори е 126 – същият като на вота за президент и за парламент миналата неделя.

126 секции с 96 машини, по две в секция – така се провежда втория тур на президентските избори. В 14 от всички 38 секции в региона на Истанбул гласуването е машинно, броят на такива секции в Бурса е 15 от общо 35.

На изборите през април гласуваха около 22 хиляди турци с български паспорти, а през юли около 28 000.

На вота преди седмица своят глас дадоха над 90 000 турски изселници с български паспорти.

- реклама -