Черна гора
Председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович се срещна с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова

Със скандал България одобри Черна гора за НАТО

След скандал за това трябва ли Черна гора да влиза в НАТО, депутатите подкрепиха присъединяването на страната към Алианса.

Това се случи пред погледите на председателя на Скупщината Дарко Пайович и другите официални гости от Подгорица.

За решението гласуваха 149 депутати, против бяха 5, 1 се въздържа.

Дебати пред чужденците

Десислав Чуколов от „Атака“ заяви, че партията му няма да подкрепи присъединяването на Черна гора, след като в страната хората наричали НАТО „терористи“ и „фашисти”.

Независимият Велизар Енчев пък цитира данни, според които 47% от народа в Черна гора бил против членство в Алианса.По думите му, одобрението на България би довело до ново разделение в Европа.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че подобно на България, Черна гора сама е избрала пътя към НАТО още през 2012 г.

„Трябва да изпитваме уважение към всяка една държава, избрала своя път. Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт. Черна гора вече е участвала в мисии и е била съпричастна към целите, които си поставя НАТО”.

Цветанов допълни, че НАТО може да защити териториалната цялост на всяка една държава и да бъде гарант за сигурността и стабилността в региона.

Черна гора

Според ДПС влизането на Черна гора в НАТО е гаранция за стабилността в региона.

„Чрез това съгласие правим Европа по-сигурна и стабилна, защото Балканите имат нужда от това. Изборът на народа на Черна гора е правилен”, заяви Янко Янков от ДПС.

Валери Симеонов от ПФ коментира, че присъединяването на Черна гора е важно с оглед на сложната геополитическа обстановка.

„Ние сме били братя по оръжие и ще бъдем пак братя по оръжие”, добави Симеонов.

Ратификацията подкрепиха и от Реформаторския блок.

„С това решение ние ще направим този ден много по-добър за България, Балканите и Черна гора, защото нашия регион ще стане още по-сигурен. Искрено вярвам, че и Сърбия ще последва този път”, посочи Корман Исмаилов от РБ.

NS_mitov_nenchev

Даниел Митов: Черна гора трябва да бъде част от НАТО

Черна гора трябва да бъде част от НАТО, като България винаги е подкрепяла разширяването на Съюза, защото това носи повече стабилност на Западните Балкани.

Това каза външният министър Даниел Митов пред журналисти в Народното събрание.

„В български национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи, които са държави-членки на НАТО, за да може да форматираме средата на сигурност заедно и съвместно базирана на общи разбирания”.

Външният министър нарече лъжи спекулациите, че НАТО няма да се разширява.

- реклама -