Със 75% спад на туристопотока ще приключи зимният сезон

Зимният сезон ще приключи със 75% спад на туристопотока. Това обяви пред журналисти в подножието на Мечи чал край Чепеларе вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Там тя беше посрещната от 96-годишния Иван Раев, който е най-възрастният практикуващ скиор у нас.

„Тук има благоприятни условия за заетост, за индивидуални резервации. Имаме много малки обекти за настаняване, къщи за гости, вили, стаи. Те са заети на 100%. По отношение на капацитета на хотелите имаме значителна незаетост. Тук е проблемът, знаете, така че разчитаме и на резервациите, които ще бъдат в последния момент, и на уикенд пакетите. Възможности има за зимен туризъм в момента“, посочи министър Николова.

Истински рестарт на сезона се наблюдава след новия снеговалеж и падане на температурите, допълни изпълнителният директор на „Пампорово-АД“ Мариян Беляков. „Към момента 70% е отворена ски зоната с изключително много сняг – по метър и над метър на места, като следващата седмица очаквам почти 100% отворена ски зона. Цените продължават да бъдат промоционални до 22-ри включително„, подчерта той.

По повод нарушенията на противоепидемичните мерки от отделни ресторантьори вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира, че грешката на един е петно за целия бранш.

„Правителството много активно следи ситуацията. Наблюдаваме ежедневно бройките и в момента, в който имаме тенденции за тяхното намаляване,  разбира се, ще започнат и разговори за отпускане на мерките. Във вторник имам предвидена среща с Асоциацията на заведенията“.

- реклама -