Народно събрание, оставка
Снимка: БГНЕС

Със 156 гласа „за“ парламентът прие оставката на Министерски съвет

Със 156 гласа „за“ парламентът прие оставката на Министерски съвет.

Депутатите включиха тази точка в дневния си ред по-рано през деня.

Оставката беше внесена на 15 април в деловодството на Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

„В Деня на конституцията първа точка от дневния ни ред е по конституцията и бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на точката е да унижи българския премиер. И понеже е Деня на конституцията, ще кажа – не може български премиер да бъде унижаван, като се вика пред НС, когато трябва да даде отчет пред НС, да даде оставка пред НС. Това трябва да е въпрос на чест за всеки българин“, заяви Йордан Цонев от ДПС. „Не е така за сегашния български премиер, както и за голяма част от министрите и депутатите. Защото конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа. Тя ни делегира – ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме. И в Деня на конституцията трябва много ясно да заявим, че властта в държавата трябва да се върне в българския парламент“, допълни депутатът от ДПС. И попита колко време премиерът не е идвал в парламента.

Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Щеше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си, заяви още Цонев. И обясни, че Борисов има какво да каже, като попита защо делегира непрекъснато права на министри. Той обясни, че има институционална криза в страната, която се изразява именно в липсата на диалог между институциите.

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт.

Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. Напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, трябва да изпълним сегашната, каза още Нинова.

Предстои да гласуваме тази оставка, която някои смятат за подадена. Тя е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“. И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, включи се и Христо Иванов от „Демократична България“. Удържането на републиката, удържането на това властта да е публична, а не бащиния, е голямата задача, която народът ни даде, допълни той.

- реклама -