Кирил Петков, премиер, Народно събрание, парламент

Със 134 гласа „за“ и 104 „против“ Кирил Петков беше избран за министър-председател на България

Със гласа 134 „за“,  104  „против“  Кирил Петков беше избран за министър-председател на България. Това се случи след близо тричасови дебати по време на извънредното заседание на Народното събрание, което се провежда днес.

 

Кой е Кирил Петков?

Кирил Петков е роден на 17 април 1980 година. Бизнес кариерата му започва като мениджър на Jumbo Plaza – ритейл парк в София с 30 хил. кв. м търговска площ, който е инвестиция на американския милиардер Майкъл Карш, а през последните години развива Proviotic – стартираща компания за пробиотици.

Името на новия премиер нашумя покрай издирването на алпиниста ни Боян Петров на връх Шиша Пангма. Освен това, той е сред учредителите на „Да, България“, но сам каза, че пътищата им са се разделили. Петков стои и зад две образователни идеи – т. нар. харвардски курсове по икономика в сътрудничество със Софийския университет и център за изследвания към Биологически факултет на СУ. Сред обществените му активности са спасяването на плажа „Корал“ и акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров.

Министър на икономиката във втория служебен кабинет на в мандата на Румен Радев, с премиер Стефан Янев.

На 27 октомври 2021 г., по искане на 55 народни представители от 46-ото народно събрание, Конституционният съд взема решение с 11 гласа (и с 1 особено мнение по допустимостта на искането на Георги Ангелов, бел. ред.), че назначаването на Кирил Петков за министър  противоречи на Конституцията, тъй като по това време той е бил и гражданин на Канада.

По време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември 2021 година Кирил Петков е глобен от Централната избирателна комисия за агитация в изборния ден, тъй като обявява пред камера за кой кандидат-президент е гласувал и за коя политическа партия.

- реклама -