Евро 2020
Снимка: twitter.com/EURO202

Финландия спечели мача, спрян заради сърдечния удар на Ериксен

Мачът между Дания и Финландия от Евро 2020 беше спрян малко преди края на първото полувреме. Причината – сърдечен удар, получен от футболиста на Дания Кристиан Ериксен.

Той отиваше да получи топката от тъч, когато се свлече на тревата. Ериксен веднага беше заобиколен от шокираните си съотборници. Притеклите се на помощ медицински лица направиха кардио-пулмонарна първа помощ. По-късно около Ериксен беше издигнат и параван.

На терена беше свалена и съпругата му, която беше успокоявана от Симон Кяер и Каспер Шмайхел. на трибуните пък феновете бяха изпаднали в мълчание, част от тях плачеха, а други се молеха.

Последният играч, получил сърдечен удар по време на мач, беше Фабрис Муамба от Болтън. Това се случи през 2012-а. Муамба беше „ефективно мъртъв“ за период от 78 минути, но медиците успяха да го върнат към живота. Той оцеля и се отказа от футбола.

Финландия взе историческа победа

След като се разбра, че Ериксен е в стабилно състояние в болницата, двубоят беше подновен. Финландия вкара единственият гол в 60-ата минута чрез Поянпало. 15 минути по-късно Дания получи право да изпълни дузпа. Лукаш Храдецки обаче спаси слабия удар на Хойбьерг от бялата точка.

Така Финландия спечели мача, с който дебютира на Еврофинали.

- реклама -