Косово Сърбия армия НАТО Столтенберг

Сръбската армия чака решение на Вучич, НАТО ще преразгледа отношенията си с Косово

Ситуацията в Косово се следи и президентът и главнокомандващ армията на Сърбия Александър Вучич получава информация за всеки детайл.

Това съобщи военният министър Александър Вулин.

Вучич е много загрижен от създалата се ситуация покрай решението на Косово да създаде своя армия, а военните са готови да изпълнят всяка негова заповед.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази разочарование от днешното решение на Косово да продължи трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия и каза, че Алиансът ще преразгледа равнището на сътрудничеството си с косовските сили, съобщава ДПА.

„Съжалявам, че това решение беше взето въпреки опасенията, които бяха изразени от НАТО“, каза Столтенберг. „НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в рамките на настоящата им задача. С промяната на задачата, Северноатлантическият съвет сега ще трябва да преразгледа равнището на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност“, добави генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че НАТО „остава ангажирана чрез (миротворческите сили под негово ръководство) КейФОР за (осигуряването на) сигурна и безопасна среда в Косово“.

- реклама -