Сърбия

Сърбия се хвали с намаляване на мигрантския натиск

Сърбия: Намален е притокът на мигранти от Македония и България

В момента в Сърбия има 3000 мигранти, които са пристигнали в страната от Македония и България, като се наблюдава намаляване на притока им. Това заяви сръбският социален министър Александър Вулин.

„Броят се намалява не защото бежанската криза се приближава към своя край, а защото ние въвеждаме мерки. Членове на сръбската войска и на сръбската полиция патрулират по границата и пазят сръбските територии от нелегални мигранти“, посочи още министърът.

Той също така напомни, че всеки, който влиза в Сърбия, има право да поиска убежище и ще бъде приет в център за настаняване. Тези, които няма да искат убежище ще бъдат връщани назад от страната, от която идват.

Гладна стачка на мигранти до сръбско-унгарската граница

130 мигранти потеглиха тази нощ  пеша от Белград и  достигнаха до сръбско-унгарската граница в близост до пропускателния пункт Хоргош. Те са започнали гладна стачка с искане да продължат по маршрута си.

Мигрантите, които са основно от Афганистан и Пакистан, се намират на около 500 метра от транзитната зона на унгарската граница и отказват да бъдат настанени в импровизираните сръбски лагери. За тях бяха предоставени и 30 палатки.

Те посочиха, че ще останат на границата и ще пият само вода, за да може обществеността да обърне внимание на техния случай.

От унгарската страна на границата има засилено полицейско и военно присъствие.

- реклама -