Сърбия с коалиционно правителство, Дачич – новият председател на парламента

Следващото сръбско правителство ще бъде коалиционно правителство със СПС на Ивица Дачич и СПАС на Александър Шапич и с ограничен срок от две години, до предсрочните парламентарни избори. Това заяви тази вечер сръбският президент и лидер на Сръбската прогресивна партия (СПП) Александър Вучич.

На пресконференция след заседание на председателството на СПП Вучич заяви, че лидерът на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич ще бъде следващият председател на сръбския парламент.

„Имаме мнозинство и това означава голяма отговорност. Имахме 8-годишна успешна коалиция със СПС на Дачич и ще продължим сътрудничеството в новото правителство, с малко променен формат. Ще имаме и коалиция със СПАС на Шапич и ще разговаряме с партиите на малцинствата за определени ръководни длъжности, за държавни секретари и директорски позиции.

Според Вучич, ,,съставът на новото правителство на Ана Бърнабич все още се обсъжда с коалиционните партньори и има „още няколко дилеми за министри“. Съставът на правителството ще бъде известен в неделя, а в сряда, след изменение на правителствени закони относно две или три нови министерства, номинираната за министър-председател Ана Брнабич се очаква да изнесе експозе за работата на новото правителство и да представи новите министри.

- реклама -