сръбска

Сърбия: Рязко намаля броят на нелегалните мигранти от България

Сръбските власти съобщиха, че рязко е намалял притокът на нелегални мигранти от България и Македония в страната през последните месеци

„Броят на нелегалните мигранти, които преминават сръбската държавна граница с България и Македония, значително намаля в сравнение с миналата година. Тогава бяха изпратени смесените военно-полицейски сили за охрана на границата“. Това се казва в доклад на властите в Белград.

През последните десет дни всеки ден се опитват да преминат незаконно сръбската държавна граница не повече от 10 мигранти. Според властите това рязко намаляване на нелегалния приток на мигранти се дължи и на по-строгите мерки срещу трафикантите на хора, които влязоха в сила миналия декември. В момента рязко е намалял и броят на трафикантите. За 11 месеца в Сърбия са задържани 142 трафиканти на мигранти. Огромната част от тях са сръбски граждани. Сред арестуваните има и няколко наши сънародници.

Българското вътрешно министерство тези дни отчете абсолютен рекорд по спад на миграционния натиск за последните пет години. Едва осем мигранти са били заловени през последната седмица, сочи статистиката на службите. От началото на годината по границите на страната – при нелегален опит да влязат или да я напуснат, са задържани общо 576 мигранти. Общо 1071 чужди граждани са били изведени от страната за периода януари-май 2017 г. Близо 500 от тях са от Афганистан, а 300 са от Ирак.

- реклама -