Сърбия отваря заведенията, пуска самолетите

Обществените пространства ще бъдат отворени отново в Сърбия през следващата седмица, а полетите ще се възобновят в средата на май, заявиха представители на властта във вторник, дни след като облекчиха други мерки, въведени за борба с коронавируса.

„От понеделник ресторантите и кафенетата ще се отворят отново при спазване на социалната дистанция и всички други мерки за безопасност“, заяви пред журналисти Бранислав Тиодорович от правителствения екип от експерти.

Междуградските влакове, междуселищните автобуси и градският транспорт също ще стартират през следващата седмица, докато търговските центрове ще отворят на 8 май, а въздушният трафик ще се възобнови на 18 май, каза той.

Детските градини и дневните грижи за деца до 12 години ще се отворят отново на 11 май, за да могат родителите да се върнат на работа, каза Тиодорович.

По-рано този месец на малките магазини беше разрешено да отворят отново, а други работни места като фризьорски салони и фитнес зали отново функционират в понеделник.

Сърбия обяви извънредно положение в средата на март и въведе строги мерки, включително полицейски час.

Новият коронавирус погуби 168 души и е заразил около 8 500 души в балканската държава с население около седем милиона, сочат правителствени данни.

През последните дни темпът на новите инфекции се забави.

- реклама -