Косово
сн. БГНЕС

Сърбия и Косово се договориха за нормализация на икономическите отношения под погледа на Тръмп

Сърбия и Косово са се договорили за нормализиране на отношенията в областта на икономиката. Това обяви в Туитър говорителят на Белия дом Джъд Дир след края на разговорите между лидерите на двете държави във Вашингтон.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че Сърбия и Косово са се договорили за нормализация в областта на икономиката, пише в съобщението.

„Още едно историческо споразумение, постигнато от този президент, за да направи света по-спокойно и проспериращо място”, написа говорителят.

сн. БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е изключително доволен от постигнатото от водената от него делегация на срещата в Белия дом. Сръбската делегация подписа двустранно споразумение със САЩ за икономическо сътрудничество с Прищина, а не тристранен документ, уточни той. В него Прищина не е спомената като субект на международното право, съобщи РТС.

сн. БГНЕС

В рамките на визитата си във Вашингтон по покана на специалния пратеник по диалога Сърбия – Косово Ричард Гренел, Вучич е провел повече от 15-минутен разговор в Овалния кабинет с Доналд Тръмп, на който са били обсъдени отношенията между Сърбия и САЩ, а американският държавен глава е изразил желание да посети Белград.

По оценка на сръбския президент, подписаното споразумение е свързано пряко с регулиране на отношенията с една от най-големите сили в света, благодарение на което се разрешават някои икономически, както и политически въпроси, които са изключително „болезнени за страната ни”.

Предвидено е в Белград да отвори врати представителство на американския фонд „Loom”, което ще бъде силен сигнал за всички инвеститори и показва заинтересоваността на САЩ да работи със Сърбия.

Американците ще разглеждат съвместно със сърбите важни проекти като изграждането на пътя за Прищина. Договорено е и изграждането на железопътната линия и свързването на Прищина с Централна Сърбия през Мердаре.

сн. БГНЕС

На 3 и 4 септември във Вашингтон се проведе среща между делегациите на Сърбия и на Косово като част от диалога между двете държави.

Домакин е специалният пратеник на Доналд Тръмп за преговорите между двете държави Ричард Гренел и съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О`Брайън. Сръбската делегация се оглавява от президента Александър Вучич, а косовската – от премиера Авдулах Хоти.

- реклама -