бежанци

Сърбия иска и унгарска помощ за охраната на границата си

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович разговаря със своя унгарски колега Шандор Пинтер за увеличаване на охраната по държавната граница с помощта на унгарската полиция.

Двамата министри са разговаряли за изпращането на унгарски полицаи по границата с Република Македония или България. Целта е предотвратяване на увеличаващия се мигрантски натиск, който се очаква в следващия период.

„Сърбия по никакъв начин няма да толерира нито трафикантите на хора, нито нелегалното преминаване на границата – независимо дали става въпрос за влизане или излизане от страната. Ще продължим сътрудничеството между двете полиции в борбата срещу организираната престъпност“, каза Стефанович, който високо оцени процеса по реадмисия. Защото по този начин се намалява броят на мигрантите, търсещи убежище. А в същото време те може да се връщат в държавите, откъдето идват.

Пинтер оцени като „отлично сътрудничеството между двете полиции“. Той обеща полицейска и правна помощ от страна на Унгария, ако има нужда от тях.

Орбан: Унгария ще строи ограда и по южната граница

Будапеща смята да издигне второ заграждение на южната граница на страната срещу проникването на мигранти, предаде Ройтерс.

От 5 юли Унгария засили мерките за сигурност по границата със Сърбия и Хърватия. Те предвиждат изграждането на 8-километрова буферна зона по протежение на граничната бразда. Там бежанците ще бъдат спирани, ще се връщат в транзитните пунктове и там ще подават молби за получаване на бежански статут.

За контрола на буферната зона министерството на вътрешните работи и министерството на отбраната се отделили допълнителен персонал от около 10 000 души, хеликоптери и термовизионни камери.

- реклама -