Борислав Сарафов, дирекор, национална следствена служба

Сарафов: Бях подведен от думи на главния прокурор за семейството му

„Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата.

Държа да поясня, че думите, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“,

са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си”.

Това се посочва в позиция, изпратена до БТА, от директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Той заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. Като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него.

„Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май,

пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса:

„Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието.

Днес вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че семейството на Иван Гешев не е пътувало с него, когато се е случил инцидентът.

„Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен – аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Сарафов.

Той допълва, че България е правова държава и „не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега”.

От „Продължаваме Промяната – Демократична България” поискаха оставката на ръководителя на Националната следствена служба и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС.

„Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги,

ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона”, завършва позицията си Сарафов.

- реклама -