Милтиадис Тентоглу
Снимка: twitter.com/EuroAthletics

Саръбоюков остана на 3 см от медал на Европейското

Божидар Саръбоюков остана на 3 см от медал на европейското първенство по лека атлетика в зала. Единственият български финалист в Истанбул завърши четвърти в скока на дължина. 18-годишният талант подобри личния си рекорд в дисциплината, след като постигна 7.97 м от шестия опит.

Саръбоюков стартира със 7.76 м, преди да скочи 7.68 и да направи три фала. Тийнейджърът все пак се мобилизира и завърши отлично. За Саръбоюков – сребърен медалист в скока на височина от световното за юноши в Кали през миналата година, еврошампионатът е дебют на голям форум.

„Дадох всичко от себе си в това състезание. Не мога да кажа, че съм разочарован, но знам, че мога да покажа още много и ще го покажа в бъдеще. Направих два хубави опита, над 8 метра. Смятам, че ако съм здрав и всичко е наред, лятото мога да се приземя над 8 метра. Радвам се, че в залата имаше много българи, които ме подкрепяха. Положителното в тава състезание за мен беше, че вече се състезавам наравно с мъжете. Отрицателното е, че четвъртото място е най-лошо, защото си близо до медалите, но извън почетната стълбичка“, коментира българинът.

Титлата спечели олимпийският, световен и европейски шампион Милтядис Тентоглу с 8.30 м. Той тренира с българския треньор Георги Помашки. Тентоглу постигна най-добрия резултат още с първия си опит. 24-годишният грък стана първият в скока на дължина с три поредни европейски титли. „Ако финалът беше следобед, щяхме да имаме по-добри резултати. Сега цяла нощ се въртях и се будех от страх да не се успя“, коментира Тентоглу.

Среброто отиде при шведа Тобиас Монтлер с 8.19. Бронзът взе румънецът Габриел Битан с точно 8.00 м.

- реклама -