Детски радиохор БНР Акие Абе Япония

Съпругата на японския премиер посети Детския радиохор

Съпругата на японския министър-председател Акие Абе посети БНР, за да се срещне с децата от световноизвестния Детски радиохор.

Тя бе беше придружавана от министъра на туризма Николина Ангелкова, а срещата с малките певци е по желание на японската страна, съобщиха от БНР

„Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти. Надявам се да продължите да развивате приятелството между България и Япония,“ каза госпожа Абе и завърши с „Благодаря ви!“ на български език.

В БНР японската гостенка беше посрещната от Генералния директор на БНР Александър Велев и главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова. Те представиха постоянната експозиция в централното фоайе с награди и подаръци от Япония за Детския радиохор, най-забележително, сред които е златотъканото кимоно, подарено през 2013 г. по време на 16-тото турне на хора в Страната на изгряващото слънце. „Благодаря ви за огромна чест и удоволствие да сте тук.

За Детския радиохор и неговите ръководители това е високо признание за качеството на музиката, която правят,“ каза Александър Велев.

Маестро Венеция Караманова поздрави Акие Абе и допълни, че хористите ще представят пред гостенката богатството на българската духовна песенна култура с фолклорни и църковни песнопения, както и произведения от съвременни български автори.

Хористите изпълниха Химна на Република България по музика на Цветан Радославов. Малкият концерт продължи с фолклорната „Песен“ и ръченицата „Игра“ от „Пролетна симфониета“ от Александър Йосифов, специално написана за Детския радиохор. В затрогващата „Песен на момичетата край реката“ от оперетата „Явор и Росана“ на Жул Леви солистки бяха Калина Бояджиева, Екатерина Кирчева и Сандар Кордова.

Специален поздрав към Акие Абе придружаващата я делегация беше една от любимата на хора „Приспивна песен на коприновото дърво“по музика на Масами Ямамото и стихове на настоящата японска императрица Мичико.

Срещата завърши с „Многая лета“, изпълнена от Детския радиохор с пожелание за здраве и успех.

Генералният директор на БНР Александър Велев подари на Акие Абе дискове с изпълнения на музикалните състави на Българското национално радио и литография на сградата му от известния художник Михаил Танев. Г-жа Абе благодари за концерта и каза, че се надява следващата й среща с Детския радиохор да е в Страната на изгряващото слънце.

- реклама -