Съпругата на Хуан Гуайдо с ключова роля за бъдещето на Венецуела

26-годишната съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо се очертава като важна фигура в неговата кампания да донесе промяна в съсипаната от криза държава.

Възрастта на Фабиана Росалес и непринуденият начин, по който се облича, често с джинси, докато обикаля Латинска Америка, не дават вярна представа за вътрешната й твърдост и зрялост, които тя е придобила заедно със съпруга си активист по време на бурните улични протести в столицата на Венецуела. След това нейният съпруг се обяви за временен венецуелски президент с подкрепата на десетки държави, между които САЩ, влизайки в конфронтация с президента Николас Мадуро, който отказва да се оттегли на фона на, по думите му, опит за преврат.

„Вижте, аз съм съпругата на президента Хуан Гуайдо и ще го придружавам, където и да отиде, и ще преодолеем всички препятствия, пред които се изправим, както сме правили през всичките си години заедно“, каза Росалес в интервю в столицата на Перу Лима. „Но се включих в политиката, защото искам да променя страната си“.

„Не искам дъщеря ми да расте с желание да напусне Венецуела“, каза тя, като имаше предвид около 3-те милиона венецуелци, които избягаха от страната, докато икономиката се сриваше, сред хиперинфация и недостиг на храна и лекарства, а сега и спирания на тока.

Докато съпругът й е начело на усилията за отстраняване на Мадуро чрез протести у дома и като се опитва да убеди венецуелските военни да изоставят социалистическия лидер, Росалес се опитва да привлече международна подкрепа.държави.

Този месец тя пътува до Перу и Чили, където се срещна с президентите на двете държави и говори в университети за венецуелската хуманитарна криза.

Срещна се с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, докато САЩ затягат санкциите срещу администрацията на Мадуро.

„За мен е голяма чест да приема първата дама на Венецуела“, каза Тръмп. „Тя е преминала през нещо, през което хората не искат да преминават и никога не трябва да преминават“.

Росалес се запознава със съпруга си на младежки митинг на Волунтад популар („Народна воля“) – опозиционна партия, за която работи още от студентските си години. През последните месеци тя стана много известна във Венецуела, докато стоеше до съпруга си на многохилядни митинги. Наскоро пое и ролята на международна посланичка на венецуелската опозиция, докато съпругът й е затънал във вътрешни дела.

Още неутвърдена като първа дама на Венецуела, тя помогна на съпруга си да изглежда повече като президент, казва Димитрис Пантулас – политически анализатор, базиран в Каракас.

„Тя е професионалистка, млада, образована жена, и до известна степен е консервативна“, заявява Пантулас. „Този образ е в съответствие с (венецуелските) стереотипи за това как следва да изглежда една президентска двойка, особено за тези от средната класа“.

В интервюто Росалес казва, че нейната „най-важна роля е да бъда майка, но също сестра и съпруга“.

 

- реклама -