Принц Филип

Съпругът на кралица Елизабет II – принц Филип, се оттегля от официалните си ангажименти

Съпругът на кралица Елизабет II – принц Филип, се оттегля от официалните си ангажименти през есента, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Принц Филип в момента е на 95 години, а следващия месец ще навърши 96.

Решението е взето лично от монарха, с пълната подкрепа на кралицата, съобщи говорител на двореца, цитиран от BBC.

Задълженията му ще се разпределят между останалите членове на кралското семейство. Самата Елизабет II ще продължи да изпълнява поетите си ангажименти, както досега.

Принц Филип е имал ангажимент като патрон, президент или член на повече от 780 благотворителни и обществени организации, като е бил ангажиран с тях в общо 110 дни през 2016 г., отбелязват световните медии. Според говорителя на Бъкингамския дворец, не е изключено принцът да присъства на отделни благотворителни събития „от време на време“.

Принц Филип е роден на 10 юни 1921 г. в двореца Мон Репо на остров Корфу, Гърция. Филип е член на гръцкото и на британското кралско семейство.

През 1947 г. сключва брак с бъдещата кралица Елизабет. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете — престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

По-рано днес британската кралица свика на спешна среща цялото кралско домакинство. Новината предизвика паника сред медиите на Острова, като се появиха спекулации за здравето на кралицата и на нейния съпруг.

По-късно източник от двореца съобщи, че няма повод за притеснение, тъй като срещата не се отнася за здравето на никого от двамата, нито има връзка с евентуална абдикация на Елизабет II.

- реклама -