Вишеградска четворка мигранти политика ЕС политика разселване

Съпротива! Централна Европа иска ЕС да се откаже от разслеването на мигрантите

Вишеградската група се обяви за „политика на връщане на мигрантите”

За да излезе от миграционната криза, ЕС трябва да се откаже от плановете за разселване на бежанци и да води политика на връщане на пристигналите на континента мигранти. Това заявиха вътрешните министри на страните от Вишеградската група Унгария, Полша, Чехия и Словакия след среща по въпросите на миграцията във Варшава.

Полският вътрешен министър Мариуш Блашчак се обяви против идеята за разпределение на бежанците в страните от ЕС и тяхното прехвърляне там. „Смятаме тази система за неефективна, тя привлича постоянни миграционни потоци и задълбочава кризата, а не я разрешава”.

Вишеградска четворка мигранти политика ЕС политика разселване

Вишеградската група е единодушна, че трябва да се наблегне на укрепване на външните граници и го прави, посочи Блашчак. Министърът изтъкна, че „Унгария действа в съответствие с правото и укрепва границите си, но несправедливо става обект на критика от някои партньори в Европа”.

Укрепване на външните граници, спазване на правото на ЕС

Словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк изтъкна, че миграционната криза не е неочаквано събитие, а явление, за което има причини. Той допълни, че „някои страни не спазват правилата на Шенгенското пространство и други договорености и това предизвиква проблеми, с които се борим”.Вишеградска четворка мигранти политика ЕС политика разселване

Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер каза, че Вишеградската четворка не иска нищо ново, а единствено спазване на нормите от всички членове на ЕС. Трябва да се върнем в рамките на правото”, категоричен е Пинтер. Той съобщи, че през унгарска територия нелегално са преминали лица от 104 държави, в почти никоя от които няма война. „Единодушни сме”, каза Пинтер „и от политика на разселване искаме да преминем към политика на връщане”.

Предстои Вишеградската четворка да обсъди в полската столица миграционните проблеми и с представители на България, Хърватия, Словения, и Белгия.

- реклама -