Съоснователят на „Майкрософт“ Пол Алън изгуби битката с рака

Милиардерът Пол Алън, който основа софтуерния гигант „Майкрософт“ с Бил Гейтс през 1970 г. почина на възраст от 65 г., след като изгуби битката си с рака.

Алън се лекуваше от рак през 2009 г. и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира „да се бори агресивно“ докато продължи да работи по своите проекти.

През 1983 г. той беше диагностициран с болестта на Ходжкин, която представлява рак на лимфната система. Алън се оттегли от „Майкрософт“ през 2000 г., но остана като съветник на компанията. Той запази контрола върху голям дял в корпорацията и продължи да се занимава с активни обществени дейности.

„Моят брат беше забележително същество на всяко едно ниво. Докато повечето хора познаваха Пол Алън като технолог и филантроп, за нас той беше нашият обичан брат и чичо и невероятен приятел“, казва сестрата на Алън – Джоди в изявление на семейството му.

„Семейството и приятелите на Алън бяха благословени да изпитат неговата топлина и милосърдие…. В това време на загуба и скръб за нас, и много други, ние сме благодарни за загрижеността, която той демонстрираше всеки ден“, казват още близките му.

Бил Гейтс изрази съболезнованията си за смъртта на Пол Алън, с когото основа Майкрософт (Microsoft) през 1975 г. Гейтс вярва, че без Алън съществуването на персонален компютър, би било невъзможно .
Бил Гейтс и Пол Алън създават Майкрософт на 29 ноември 1975 година

„Много съм разочарован от смъртта на един от най-старите и най-скъпите ми приятели, Пол Алън. И в нашите училищни години, и в момента, когато основахме Майкрософт, и след това, когато създадохме няколко благотворителни проекти, той винаги беше един истински партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него „, заяви Гейтс, цитиран от “ Вашингтон поуст „.

Съболезнованията за смъртта на Алън изразиха и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, собственикът на Amazon Джеф Безос и изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.

Пол Алън е основател на компания „Вулкан“ и собственик на спортни отбори.

„С огромна мъка съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Г. Алън, съосновател на Майкрософт и признат технолог, филантроп, строител на общност, природозащитник, музикант и поддръжник на изкуството“, заявиха от „Вулкан“ в изявление, цитирано от Си Ен Ен.

 

- реклама -