Снимка: pixabay.com

10-сантиметров паразит извадиха от окото на пациент лекари от Плевен

След няколко опита лекарите от Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен извадиха 10-сантиметров паразит – филария, от окото на пациент

Операцията бе по-трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а под кожата, и трудно се намира, проследи и извади, разказа началникът на клиниката проф.д-р Чавдар Балабанов. Той сподели и повече информация по случая.

Пациент усеща, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спира, после пак започва, и търси съдействие от лекарите. Тогава установихме, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария. Но много трудно бе да го намерим, тъй като непрекъснато се движеше, първо беше в горния, после в долния клепач, по към носа, разказва професорът.

След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е лолализиран близо до носа и изваден. Лекарите споделят, че е доста голям – около 10 см. Те предполагат, че пацентът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта. Яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последния може да седи в човек. Но не може да се размножава и рано или късно умира. Тук обаче имаше риск, тъй като ако се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади. По литературни данни паразитът не е токсичен.

Пациентът е изследван за алергични реакции към извадения паразит. Няма такива, и е изписан. Това е рядко срещан случай, споделят лекарите от Очна клиника, както и големината на загнездилия се паразит.

- реклама -