Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света (СНИМКИ)

Санта Крус дел Ислоте е рай за жителите си, макар че те са подложени на много лишения и битови органичения. Какъв е животът на Санта Крус дел Ислоте? Научете повече за най-гъсто населения остров в света.

Санта Крус дел Ислоте е малък коралов остров и един от най-малките в архипелага Сан Бернардо, намиращ се край бреговете на Колумбия. Площта на Санта Крус дел Ислоте е едва 2.4 акра (около 10 декара), но въпреки това на острова живеят над 1200 души, което го превръща в най-гъсто населения остров в света.

В най-гъсто населения остров не разполага с течаща вода, канализация или пък гробище. Токът е достъпен само по пет часа на ден, защото се произвежда от генератор. Прясната вода се доставя от колумбийския флот веднъж на всеки три седмици.

 

Генераторът, произвеждащ ток на острова, работи само от 19:00 до 23:00 часа. Това е и времето, когато жителите гледат телевизия. По време на големите футболни мачове пък хората събират средства помежду си, за да купят бензин, с който генераторът да работи по-дълго.

Смята се, че преди около 150 години група рибари от крайбрежния град Бару попаднали на Санта Крус дел Ислоте в търсене на ново място за риболов. След като пренощували на острова, рибарите били приятно изненадани, защото на Санта Крус дел Ислоте нямало комари – изключителна рядкост за този район от света.

Същите тези рибари решили да се заселят на кораловия остров и станали първите жители на най-гъсто населения остров днес.

Ако историята на Санта Крус дел Ислоте ви се струва интересна и решите да предприемете приключенско пътуване към този колумбийски остров, трябва да знаете няколко неща. В днешни дни на територията на Санта Крус дел Ислоте има 90 къщи, два магазина, един ресторант, дискотека и училище, разположени на площ с размерите на футболно игрище и половина.

Мястото в Санта Крус дел Ислоте е толкова ограничено, че много от структурите се разширяват върху вода чрез изкуствени средства.

Единственото неусвоено място в Санта Крус дел Ислоте е пространство, голямо колкото половин тенис корт и то само защото приливът го залива.

Повечето жители на острова са рибари или служители, които работят в хотели на близки острови. Дълго време риболовът бил единственият поминък на местните жители на Санта Крус дел Ислоте, но с всяка изминала година рибните запаси намаляват, принуждавайки хората да си търсят друга работа.

Сега голяма част от приходите на жителите зависят от туризма.

Най-близкият остров се нарича Мукура и на него има построени скъпи хотели, в които работят част от жителите на Санта Крус дел Ислоте. На туристите се предлагат активности като риболов, гмуркане с шнорхел и туристическо гмуркане. Други местни пък заработват, като продават сувенири и храни на туристите.

- реклама -